Ambassadeur Swen Huijer

Clubs4life-ambassadeur Sven Huijer

'De liefde voor de sport was al jong geboren'

​Honkballer Swen Huijer, voormalig Jong Oranje-speler en oud international bij de Boston Red Sox, is oprichter van Baseball against Cancer én ambassadeur van Clubs4life. Hij maakt zich hard om heel honk- en softballend Nederland te laten scoren tegen kanker.

'Ik ben al mijn hele leven bezig met honkbal. Als klein kind ging ik met mijn vader mee naar wedstrijden en vanaf mijn vierde heb ik al een honkbalknuppel in mijn hand. De liefde voor de sport was al jong geboren. In 2008 speelde ik voor Jong Oranje en kreeg ik de kans om van mijn grootste hobby mijn werk te maken: ik kon professioneel aan de slag bij de Boston Red Sox. Ik was toen 17. Vier seizoenen lang heb ik mogen honkballen op hoog niveau. Een jongensdroom die uitkwam'.

Iets doen tegen kanker

Op de achtergrond speelde er in mijn jeugd van alles. Zo kreeg mijn neef Walter op vroege leeftijd teelbalkanker. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Wat nóg meer indruk maakte, is dat hij zich na zijn behandeling in ging zetten als vrijwilliger voor de Alpe d’HuZes. Daarmee wakkerde hij bij mij een vlammetje aan: ik wilde ook zoiets doen. Gekscherend zei ik tegen Walter dat als ik ooit ontslagen zou worden bij de Boston Red Sox, en ik in de zomer weer in Nederland zou zijn, dat ik mee zou doen aan de Alpe d’HuZes'.

Baseball against Cancer 

'En in 2012 was het zover: ik werd ontslagen, keerde terug naar Nederland,  en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Samen met mijn beste maatje Joey, die op heel jonge leeftijd zijn vader verloor aan kanker, schreven we ons in voor de Alpe d’HuZes. Klein detail was dat we allebei geen fiets hadden, maar dat was snel opgelost. En zo ging mijn missie om ‘iets’ te doen tegen kanker van start. Om fondsen te werven voor de Alpe boden we tegen betaling honkballessen aan kinderen aan. Dit idee werkte zo goed, dat we besloten om dit ook na de Alpe door te zetten: de start van Baseball against Cancer'.

Honkbalclinic

Met lesgeven aan kinderen had ik ervaring. Met evenementen organiseren nog niet, dat moest ik van begin af aan leren. Met positief resultaat: ik heb een geweldige honkbalclinic neergezet. Voor 10 euro krijgen de kids honkbal-les van internationals en ex-professionals. Ze staan op het veld met hun idolen: als kind wil je daar absoluut bij zijn. We begonnen klein, maar de afgelopen jaren zijn we enorm gegroeid en inmiddels doen er zo’n 250 honkballertjes mee!'

Clubs4life

Wat we met Baseball against Cancer doen, is één keer per jaar een groot evenement. Maar dit kan ook op clubniveau: elke honkbal- en softbalclub in Nederland kan scoren tegen kanker. Van kleine acties tot grote evenementen; alles is goed. Al laat je je sponsoren voor elke honkslag of elke slagbal, organiseer je als club een sponsorloop of maak je er een clinic van - wij bieden vanuit Baseball against Cancer en Clubs4life ondersteuning. Zo kunnen we vanuit de sport nóg meer geld ophalen voor kankeronderzoek'.