Voorbeeldacties

Acties-handen op elkaar

Van blubberrun tot baseball

In actie komen voor KWF kan op allerlei manieren: alleen, met een vriend of vriendin, met je klas, collega’s of de sportvereniging. Met een actie kun je daadwerkelijk iets bijdragen aan de strijd tegen kanker. Ilona, Swen, Joey, Elvira en Marçanne werden van dichtbij met de ziekte geconfronteerd en zetten hun gevoel van onmacht om in daden.

Lopen voor mijn vader

Toen haar vader longkanker kreeg, wilde Elvira de Harder haar machteloosheid omzetten in actie. Samen met haar vriendin Marçanne liep ze de marathon van New York en liet zich sponsoren.

“Tijdens zijn ziekteproces vertelde ik mijn vader dat ik de marathon van New York wilde lopen om geld op te halen voor KWF. Hij vond het geweldig, maar met de dag zag ik hem achteruitgaan. Binnen 9 weken was hij overleden. Dat was hartverscheurend.”

De twee vriendinnen trainden een jaar lang en lieten zich sponsoren door vrienden en familie. Ze gingen langs de deuren om geld in te zamelen en organiseerden een benefiettoernooi. In totaal bracht hun actie 4.368 euro op.

Aan de slag

Al jaren wilden Swen Huijer en Joey van Ruth uit Hoofddorp meedoen aan Alpe d’HuZes. Tot ze op het idee kwamen om een honkbalclinic te geven om geld in te zamelen.

Joey verloor op jonge leeftijd zijn vader aan kanker en Swen werd ook al een aantal keer met de ziekte geconfronteerd.

Swen: “We wilden meedoen aan Alpe d´HuZes, maar hadden toch wat moeite om sponsors te vinden. We bedachten: wat kunnen we doen waar we goed in zijn? Het werd een honkbalclinic onder de naam Baseball Against Cancer. Dat leverde direct 250 deelnemers en ruim 4.000 euro op.”

Eén dag afzien

Ilona Lenselink organiseert jaarlijks voor KWF Kankerbestrijding de Blubberrun: een crossloop in het Achterhoekse Vorden. “Eén keer per jaar afzien door de blubber is niks in vergelijking met wat een kankerpatiënt moet doormaken om de finish te halen”.

“Zowel mijn moeder als mijn zus hebben het brca-1-gen, een erfelijk borstkankergen dat in onze familie voorkomt. Zelf heb ik het niet.”

In november 2008 was de eerste Blubberrun een feit. Het parcours loopt door een terrein waar je anders niet zomaar mag komen: dwars door het Gelders Landschap, door velden, sloten en over akkers van boeren. De laatste editie trok ruim 1200 deelnemers en leverde 8.100 euro op.