Interview Frits Sissing

Frits Sissing

We staan letterlijk stil bij kanker

Frits Sissing kijkt ernaar uit dit jaar weer Nederland staat op tegen kanker live vanaf de Parade in Den Bosch te mogen presenteren. De tv-show die op woensdag 15 mei om 20.30 uur wordt uitgezonden op NPO 1 om donateurs te werven voor KWF Kankerbestrijding. Van voorgaande jaren is vooral de sfeer hem bijgebleven. “Die was heel bijzonder. We stonden daar allemaal samen met hetzelfde doel. Dat voelde je. Dit jaar is dat misschien wel nóg indrukwekkender door het lint van mensen dat dwars door het centrum van Den Bosch zal lopen. De deelnemers houden allemaal een foto vast van een dierbare voor wie zij gaan staan. Hierdoor wordt heel goed zichtbaar dat het iedereen kan overkomen. De deelnemers staan letterlijk stil bij de ziekte.”

Kom ook in actie
Zelf wordt de presentator ook regelmatig met kanker geconfronteerd. “Ik ben inmiddels op een leeftijd waarop je steeds vaker hoort dat mensen in je omgeving ziek zijn. Zo ben ik binnen vijf jaar twee collega’s van AVROTROS verloren. Die heb ik van de ene op de andere dag nooit meer gezien. Dat is heftig.” Hij roept daarom iedereen op om ook op te staan tegen kanker. “Kom niet alleen in actie als het jezelf of een geliefde overkomt. De kans is sowieso groot dat je er ooit mee geconfronteerd wordt. Daarom moeten we er nu al alles aan doen om het onderzoek aan te jagen.”

Grote stappen in kankeronderzoek
“Er worden grote stappen gemaakt in kankeronderzoek. We zien progressie dus ik hoop dat kanker snel hooguit een chronische ziekte is. Maar dat kunnen we alleen bereiken met behulp van onderzoek. Die motor draait gelukkig al op volle toeren, maar die moeten we wel draaiende houden door geld op te halen.”

Wil jij je ook inschrijven? Klik dan hier. Deelname kost 10 euro per persoon.