Test jaar 2 met de pin-collectebus

Groep van KWF-collectanten
Tijdens de lancering van de nieuwe collectebus was er van elk fonds een collectant aanwezig

Contactloos pinnen bij de collectant

Samen met 20 andere goede doelen deed KWF in 2017 en 2018 mee aan een test met een nieuwe collectebus. Deze nieuwe collectebus maakt het mogelijk om ook contactloos en met pin te geven. Ook dit jaar wordt er in 40 gemeenten door heel Nederland gebruik gemaakt van deze bus. En maar goed ook, contactloos betalen wordt steeds populairder. In 2014 waren er nog maar 8,3 miljoen contactloze transacties en in 2016 steeg dit aantal al tot 630 miljoen. In de eerste zeven maanden van 2017 waren we daar met 679 miljoen alweer royaal overheen. Ook het aantal pinbetalingen groeit; in 2016 waren er in Nederland voor het eerst meer pinbetalingen dan contante betalingen. 

Collecteren wordt steeds populairder

Er wordt al ruim 100 jaar gecollecteerd en de afgelopen drie jaar is de waardering voor deze manier van geven alleen maar toegenomen. In 2014 was 68% van Nederland positief over het geven aan de collectant en in 2017 was dit zelfs 72% (GFK-onderzoek in opdracht van SCP). De opbrengst van de collecte stond wel onder druk, omdat steeds minder mensen kleingeld in huis hebben. Daar hebben we nu een oplossing voor gevonden: de hypermoderne collectebus. Met deze bus kan er ook dit jaar zowel contactloos, met pin als met contant geld worden betaald aan de deur in de 40 gemeenten waar de bus nu voor de tweede keer getest wordt.

Veilig, anoniem en eenmalig

Veiligheid en de anonimiteit van de gift staan uiteraard ook centraal bij deze vorm van collecteren. Zo kan de collectebus alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk.  En zijn de KWF-collectanten, zoals altijd, te herkennen aan hun collectantenpas.

Na de KWF-collecteweek worden de nieuwe bussen doorgegeven aan de Nierstichting. Zo blijven de kosten voor het gebruik van de bussen beperkt en worden deze zo breed mogelijk ingezet.

De nieuwe collectebus is een initiatief van start-up Easycollect Services, Stichting Collecteplan, CCV Nederland en de 21 participerende goede doelen. Na de collecteweek volgt een uitgebreide evaluatie van de test.