Collecteren ondanks borstkanker

Mevrouw belt aan
Ik doe dit jaar langer over de collecte. Mensen pakken me vast en vragen hoe het gaat. Dat is hartverwarmend.
Mevrouw van der Valk

Mevrouw van der Valk collecteert sinds 1970

Voor de 48e keer loopt mevrouw van der Valk (72) dit jaar collecte voor KWF. “Ik begon in 1970 en werd in 1974 dorpscoördinator. Dat doe ik nog steeds. Dit jaar voelt het wel anders, omdat ik nu zelf borstkanker heb. Mensen reageren ook anders. Ze pakken me vast en vragen hoe het gaat. Ik ben veel langer bezig met collecteren, maar het is hartverwarmend.”

Hormoontherapie slaat goed aan

“Tijdens het onderzoek in de borstenbus ontdekten ze dat ik borstkanker heb”, vertelt mevrouw van der Valk. Sinds februari van dit jaar ondergaat ze hormoontherapie die gelukkig goed aanslaat. “Dat hoorde ik gisteren, waardoor ik vandaag in een juichstemming ben. De tumor is goed geslonken. Morgen hoor ik of er ook nog een borstbesparende operatie nodig is.” Ondanks haar ziekte en het ziekenhuisbezoek, is ze deze 1e week van september toch weer druk bezig met de collecte. Afgelopen maandag heb ik de vlag van KWF gehesen. Dat deed me toch wel wat. Ik had het gevoel dat dorpsgenoten zeiden: ‘Kijk haar eens de vlag hijsen voor de kankerbestrijding, terwijl ze nu zelf kanker heeft.’ Maar ik ga er gewoon voor.”

Mensen met kanker blijven leven

Tijdens haar werk als wijkverpleegkundige verzorgde mevrouw van der Valk regelmatig mensen met kanker. “Vroeger was er geen openheid over kanker, mensen gingen er stiekem mee om. Dan kwam ik bij een patiënt thuis en zat de familie daar te zwijgen. Of de patiënt was heel optimistisch, maar ging dan toch dood.” Door haar werk weet ze hoe ze met haar ziekte om kan gaan. “Ik laat het mijn leven niet overheersen. Natuurlijk grijpt het me wel eens aan, maar dan praten we even en gaan we weer verder. Ik denk af en toe wel aan iedereen die er aan doodging. Zo verschrikkelijk. Gelukkig zijn er nu mensen die gewoon blijven leven. Daar ga ik ook voor.”

€ 3.000 voor kankeronderzoek

Via haar werk als verpleegkundige rolde ze in het vrijwilligerswerk voor KWF. “Toen we in 1970 in ons dorp kwamen wonen, vroeg de vrouw van een collega of ik wilde helpen met collecteren. In 1974 stopte hij als coördinator en nam ik het van hem over. Dat doe ik nu nog steeds. Door al die jaren te collecteren heb ik misschien wel € 3.000 euro opgehaald. Daarmee heb ik meegeholpen aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker, waardoor ik nu een betere behandeling krijg.”