Erik legde zijn donatie langere tijd vast

Portret van Erik
​Als ik dan toch van plan ben te doneren, dan kan ik het net zo goed structureel doen.
Erik, periodiek schenker KWF

Erik (30) doneert al een paar jaar aan KWF en legde dit jaar zijn structurele gift voor onbepaalde tijd vast. “Als ik dan toch al van plan ben te doneren, dan kan ik het net zo goed structureel doen”, aldus Erik. “Door middel van de belastingteruggave die geldt voor periodieke schenkingen kan ik meer geven aan KWF zonder zelf meer te betalen. Dat is hartstikke mooi.” Met zijn steun draagt Erik zijn steentje bij aan nieuwe behandelmethoden voor kanker en verbeteringen in de kwaliteit van leven van patiënten. Hij weet helaas als geen ander hoe belangrijk dat is.

Pijn aan de ribben

“Toen ik 10 jaar was, is bij mijn moeder longkanker geconstateerd. Ze had af en toe pijn aan haar ribben aan de rugzijde, waar foto’s van werden gemaakt. Op een middag kwam de huisarts langs met het slechte nieuws. Ze had longkanker en uitzaaiingen in de keel en luchtpijp.”

Gezin het allerbelangrijkste

Eriks moeder begon aan behandelingen en was strijdlustig. “Als er een kans was om maar iets langer te blijven leven en langer bij haar gezin te zijn, dan was dat voor haar het allerbelangrijkste. Ze zei wel eens tegen mij dat ze door wilde gaan totdat ik zelfstandig zou zijn.”

“Mijn moeder onderging eerst een heftige operatie waarbij haar linkerlong werd verwijderd. Daarna is ze bestraald in het AMC. Na deze behandelingen bleek dat de kanker was blijven zitten en begon ze met chemotherapie in het VUmc. Toen ook dat niet het gewenste effect had, is mijn moeder beland in prematuur onderzoek van medicijnen. Ik weet dat ze verschillende medicijnen heeft geprobeerd die in de eerste fase zaten van onderzoek op mensen.”

Kwaliteit van leven is van belang

Erik zag op jonge leeftijd welke invloed kanker heeft op het leven van de patiënt en naasten. “Het leven verandert. In die jaren kwam de kwaliteit van het leven ook op het spel te staan. Vakanties worden anders, weekenden ook. In de eindfase zat mijn moeder met zuurstofapparaat en morfinepompje in de woonkamer. Dat is een van de punten waar ik het meeste moeite mee heb en waarom ik verbetering van kwaliteit van leven zo belangrijk vind.”

Na een lange strijd overleed de moeder van Erik toen hij 14 jaar was. “Dat zal altijd moeilijk blijven en het blijft een gemis. Ik hoop dat we in kankeronderzoek grote stappen gaan maken en daarbij niet alleen naar genezing streven, maar ook naar kwaliteit van leven. Die balans is van belang. Dat is ook de reden dat ik het mooi vind wat KWF doet en ik er graag bij betrokken ben.”

Erik koos voor periodiek schenken aan KWF. Daarbij leg je je donatie voor minimaal 5 jaar vast en krijg je tot 37,05% van je donatie terug van de Belastingdienst.