Testamentwijzer geeft inzicht in je erfenis

Echtpaar op de bank met laptop

Je nalatenschap regelen

Weet je al wie straks de spullen erft die je het meest dierbaar zijn? Of hoe je begrafenis eruit ziet? Veel mensen denken hier liever niet over na, wat begrijpelijk is. Toch speelt het vaak wel bij mensen in hun achterhoofd, omdat het belangrijk is om te regelen. De Testamentwijzer geeft daarom snel en eenvoudig inzicht. 

Testamentwijzer laat zien of een testament zin heeft 

KWF Kankerbestrijding ontwikkelde de Testamentwijzer, zodat mensen gemakkelijk kunnen toetsen of het verstandig is om een testament op te maken of te herzien. Ineke Lo Cascio van KWF vertelt: "Vaak lopen mensen lang rond met de vraag of ze een testament nodig hebben, omdat een notaris duur en ingewikkeld lijkt. Dan is het fijn om eens vrijblijvend over het onderwerp na te denken. Daarnaast lost de test misverstanden over nalaten en erven op. Wist je bijvoorbeeld dat het ook voor mensen met een klein vermogen nuttig kan zijn om een testament op te maken?" 

11 vragen geven duidelijkheid 

De 11 vragen van de test leiden je door de belangrijkste beslissingen voor je erfenis. De uitslag vertelt of het zinvol is om een testament op te maken. “De meeste mensen hebben meer om over na te denken dan ze zelf beseffen”, zegt Ineke. “Vaak denk je vooral aan spaargeld, huizen of kostbaarheden. Maar bijna iedereen heeft wel dingen waaraan hij is gehecht en die hij aan een speciaal iemand wil nalaten. Bijvoorbeeld spullen met een emotionele waarde, zoals een servies van ouders of een sieraad dat van moeder op dochter over gaat. Daarover nadenken en vastleggen hoe je dat geregeld wil zien, kan een zorg wegnemen.” 

Waarom biedt KWF deze service? 

“Met de Testamentwijzer willen we mensen een gratis en vrijblijvend middel geven om over het onderwerp na te denken en eventueel actie te ondernemen”, zegt Ineke. “We vragen daarbij meteen aandacht voor nalaten aan KWF, omdat we graag meer mensen over deze mogelijkheid willen vertellen.” 

Bijdragen aan onderzoek naar kanker 

KWF wordt tegenwoordig regelmatig in een testament opgenomen. Ineke: “Dat zijn niet allemaal enorme bedragen, ook kleine. We zijn iedereen dankbaar die op deze bijzondere manier bijdraagt aan het onderzoek naar kanker. Samen vormen de nalatenschappen een belangrijke bron van inkomsten voor KWF: ruim een derde van de inkomsten komt hiervandaan. Dankzij deze inkomsten kan KWF onderzoek naar kanker faciliteren. Zo brengen we samen de dag dichterbij waarop niemand meer sterft aan kanker."