Nationaal Overledenenregister

Oudere vrouw

Geen post meer dankzij het Nationaal Overledenenregister

​Als een dierbare is overleden, komt er veel regelwerk op de nabestaanden af, zoals het opzeggen van bankrekeningen en abonnementen. “Meestal wijst dit regelwerk zich vanzelf”, vertelt Ingeborg van Schagen, notarieel-jurist en estate planner bij Van Schagen Estate Planning & Familierecht. “Vaak wijs ik nabestaanden wel op het overledenenregister. Weinig mensen weten ervan en het voorkomt pijnlijke situaties.” 

Verplichte controle van het adressenbestand

In het Nationaal Overledenenregister op postfilter.nl kun je aangeven dat iemand is overleden”, vertelt Van Schagen. “Er bestaan meerdere registers, maar deze wordt door de overheid ondersteund. Het is vergelijkbaar met het postregister, waarin je aangeeft welke geadresseerde reclamepost je wilt ontvangen. Nederlandse organisaties die dit soort post versturen, zijn verplicht om hun adressenbestand te vergelijken met het Overledenenregister. Door de naam van de overledene in te voeren in het register, voorkom je dat je nog reclamepost ontvangt die aan hem of haar is geadresseerd.”

Gratis inschrijving in het register

De registratie in het Overledenenregister is gratis en geldt 10 jaar. Van Schagen: “Je kunt je via de site of per post inschrijven. Daarna duurt het 6 weken voordat de informatie is verwerkt. Let bij het doorgeven van de gegevens goed op spelfouten. Eén typefout zorgt er soms al voor dat iemand toch post krijgt.” Ontvang je post, terwijl de 10 jaar nog niet verstreken zijn en je zeker weet dat de gegevens in het Overledenenregister kloppen? “Dan kun je een klacht indienen bij de organisatie die de post verstuurt. Reageert deze niet, dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.”

Abonnementen opzeggen en naamswijziging doorgeven

“Met je inschrijving in het Overledenenregister kun je geen abonnementen, lidmaatschappen en lopende donaties opzeggen of wijzigen. Hiervoor moet je alsnog de betreffende instanties aanschrijven.” Zo voorkom je dat je na 10 jaar alsnog post voor de overledene krijgt. Is de inschrijving na 10 jaar verstreken? “Dan kun je de overledene voor de zekerheid opnieuw inschrijven in het register.”

Lees meer of schrijf iemand in op Postfilter.nl.