KWF erft mijn huis

Foto van John in huis dat hij nalaat aan KWF

"Ik steun kankeronderzoek én eer mijn overleden vrouw"

In maart 2013 ging John met vervroegd pensioen. “Mijn vrouw en ik zouden samen gaan genieten van het leven, veel reizen, doen wat we leuk vonden. Maar de dag voor kerst hoorden we dat Karin een zeldzame en onbehandelbare vorm van kanker in haar buik had: leiomyosarcoom. Vanaf toen gingen we er 16 maanden lang vanuit dat ze binnen een paar maanden dood zou zijn.”

Tumor vergroeid met buikvlies 

Nadat Karin ontdekte dat ze ongeneeslijk ziek was, wilde ze niets meer van artsen weten”, vertelt John. “Ze konden ook niets voor haar doen, met chemotherapie zou ze maar 3 maanden langer leven.” Karin had geen uitzaaiingen, maar de artsen konden de tumor ook niet helemaal weghalen. “Deze vorm van kanker komt vaak voor in armen of benen, die dan geamputeerd worden. Maar dat gaat niet met je buik. We hadden de tumor te laat ontdekt, hij zat vergroeid met haar buikvlies.”

Vage klachten

“Achteraf gezien was ze waarschijnlijk al sinds 2010 ziek, vertelt John. “Ze had vaak last van haar buik of hoofd. Van die vage klachten die met bloedonderzoek niet verklaard konden worden. Na een griep viel ze kilo’s af en lustte ze geen zoetigheid meer. Zelfs een beschuitje vond ze te zoet. Ze zag dat als een godsgeschenk, hierdoor at ze alleen nog maar gezonde dingen en bleef ze ontzettend slank. Nu weet ik dat dit allemaal symptomen waren. Op het laatst kreeg ze verschrikkelijke zenuwpijnen, ze kon niet meer fatsoenlijk zitten of liggen. Ook dat hoorde erbij.”

Zeldzame kankersoort

Na het overlijden van Karin las John veel over het leiomyosarcoom. “Ik heb het hele internet uitgepluisd en een uur met haar gynaecoloog gebeld. Hij vertelde dat deze kankersoort vaak laat wordt ontdekt. Daarnaast hebben farmaceuten minder belangstelling voor zo’n zeldzame soort, waardoor het minder goed te behandelen is. Dat vind ik zo oneerlijk.” Toen John dit ontdekte, besloot hij zijn testament te herzien.

Karin eren met een fonds op naam

“Op kwf.nl las ik dat je iemand kunt eren met een fonds op naam. Het leek me mooi om het onderzoek naar leiomyosarcomen te steunen via een fonds met Karin’s naam. Zo help ik haar om niet vergeten te worden, dat wilde ze graag.” Bij de notaris regelde John dat KWF zijn huis erft. “Karin en ik hadden al zo’n 15 jaar geleden een testament laten opmaken, toen we naar Amerika gingen. Daarin hadden we 3 goede doelen opgenomen, ook KWF. Die doelen hadden we gelijk bedeeld, maar ik wilde nu zeker stellen dat het fonds op naam opgericht zou worden. Mijn huis geeft daarvoor de meeste zekerheid. Ik ga daar nooit meer weg, want Karin is daar nog.”