Een huis nalaten

Vrijstaande villa in het groen met oprijlaan

Een huis nalaten? De makelaar vertelt hoe het werkt

​Per jaar worden 400 woningen nagelaten aan KWF Kankerbestrijding. Daar gaan we serieus mee om. Makelaar Sander Siegersma vertelt wat er precies gebeurt als iemand zijn huis heeft nagelaten.

Belangrijke taak voor makelaar

Als iemand overlijdt die zijn huis heeft nagelaten aan KWF, licht de notaris KWF in. “KWF laat het huis taxeren en besteedt de verkoop van het huis uit aan een makelaar in het gebied”, zegt Siegersma. “De makelaar moet aangesloten zijn bij de NVM en voldoen aan alle richtlijnen, want hij heeft een belangrijke taak. Hij zorgt ervoor dat het verkoopproces goed verloopt. Hij streeft ernaar om de opbrengst van het huis te maximaliseren, omdat het geld van de verkoop naar het onderzoek van KWF gaat.”

Andere sfeer

“Als ik in een nagelaten pand kom, hebben de nabestaanden de persoonlijke spullen al weggehaald. Er hangt meestal een andere sfeer dan in een huis waarin nog mensen wonen”, vertelt Siegersma. “Om het huis aantrekkelijker te maken voor de verkoop, laat ik het soms schoonmaken of ik schakel een tuinman in.” Is het huis verkocht, dan nemen we in de koopovereenkomst een clausule op over eventuele gebreken. “De mededelingsplicht hierover is lastig, omdat KWF niet in het huis heeft gewoond. Daar moeten we dus juridisch verantwoord mee omgaan.”

Verschillende nalatenschappen

“Er worden soms typische panden en objecten nagelaten, dat aanbod is enorm gevarieerd. Zo werd er ooit een champignonkwekerij nagelaten aan een goed doel”, zegt Siegersma. Wat voor pand het ook is, elke overdracht gaat via de notaris. “Die maakt ook de afrekening en zorgt ervoor dat de koopsom wordt overgemaakt op de rekening van KWF. Dan krijgen de nieuwe kopers de sleutel en is de overdracht een feit.”