Veelgestelde vragen over Nederland geeft licht

Lampionnen op een veld

Kunnen we je helpen?

​Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over het doneren van een lampion en de verlichting van het hart van lampionnen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via geeflicht@kwf.nl.

Kan ik dit jaar (weer) een lampion doneren?
Jazeker, iedereen kan een lampion doneren voor een dierbare die is geraakt door kanker. Dat kan via kwf.nl/geeflicht 

Hoe werkt 'samen een lampion doneren'?
Dit jaar is het ook mogelijk om samen, met een groep, een lampion te doneren voor een dierbare. Er is dan 1 'hoofddonateur' die de lampion doneert namens de groep. Hij/zij kan daarna het voorgeschoten donatiebedrag terugvragen aan de groep, bijvoorbeeld via Tikkie.

Om wat voor lampionnen gaat het?
Het gaat om nylon lampionnen met een diameter van 25cm. De lampionnen worden op de grond bevestigd aan een lichtsnoer met LED-lampjes die met een aantal haringen vastzit. De lampionnen zijn weersbestendig en kunnen niet wegwaaien. Ze gaan niet de lucht in, zoals een wensballon. Na afloop worden alle lampionnen netjes en duurzaam opgeruimd.

Is het mogelijk om de naam of het bericht aan te passen na het doneren van de lampion?
Een wijziging van de naam of het bericht kun je doorgeven via geeflicht@kwf.nl (Publieksservice). Vermeld in de mail je naam, adres, e-mail, datum van donatie en de wijziging. We passen het dan zo snel mogelijk voor je aan.

Waar en wanneer is de verlichting van het hart van lampionnen?
Het hart van lampionnen wordt op zondag 29 december verlicht in het Olympisch Stadion (Amsterdam). SBS6 zendt deze bijzondere gebeurtenis live uit vanaf 18.30 uur.

Waarom is de verlichting in het Olympisch Stadion?
Koningin Wilhelmina richtte 70 jaar geleden KWF Kankerbestrijding op. De viering hiervan was in het Olympisch Stadion. We sluiten ons jubileumjaar dus af waar het 70 jaar geleden begon. 

Kan ik bij de verlichting van de lampionnen zijn?
Na het doneren van een lampion ontvang je een e-mail ter bevestiging. In die mail staat de link naar het aanmeldformulier voor de verlichting op zondagavond 29 december. Je kunt tot 5 personen aanmelden, inclusief jezelf. Als er meer aanmeldingen zijn dan ruimte voor bezoekers (5.000) dan doen we een eerlijke loting. Hier informeren we op 23 december over per e-mail.

Waar staat mijn lampion in het hart?
Na het doneren zie je jouw of jullie lampion op het veld staan tussen alle andere lampionnen. In het Olympisch Stadion kan de lampion op een andere plek staan, vanwege het grote aantal lampionnen. 

Is er hulp nodig bij het plaatsen van de lampionnen?
We kunnen zelfs heel veel hulp gebruiken bij het plaatsen van alle lampionnen! Help je mee op zaterdag 28 december? Meld je hier aan als vrijwilliger.

Is het mogelijk mijn lampion te krijgen?
Alle lampionnen vormen een groot hart op 29 december in Olympisch Stadion. Helaas kunnen we daarna niet iedereen voorzien van zijn/haar eigen lampion. De lampionnen opsturen kost te veel geld. Ophalen is helaas ook niet mogelijk.