Veelgestelde vragen...

...over Nederland geeft licht

Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over Nederland geeft licht en het doneren van een lampion.

Vragen over een lampion doneren
Vragen over samen doneren
Vragen over de verlichting van de lampionnen op 19 december
Vragen over doneren als bedrijf

Lampion doneren

Waarom krijg ik een sms na mijn donatie?

Je krijgt een sms als je je mobiele telefoonnummer invulde en je het vinkje bij sms aan liet staan. We sturen je alleen leuke berichten! Bijvoorbeeld een link naar jouw persoonlijke lampion. En nieuws over het bijzondere verlichtingsmoment op 19 december.

Hoe kan ik me afmelden voor de sms’en?

Via een paar sms'en houden we je op de hoogte van jouw lampion en Nederland geeft licht. Wil je dit niet? Je kunt je makkelijk afmelden op de pagina van jouw lampion. Onderin vind je een link naar sms-voorkeuren. Meld je je af? Dan ontvang je ook geen berichten meer over het bijzondere verlichtingsmoment op 19 december.

Kan ik ook doneren zonder lampion?

Wil je graag doneren, maar geen lampion? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn blij met alle donaties. Ga hiervoor naar kwf.nl/donatie/doneren.

Sturen jullie mijn lampion op? Of kan ik mijn lampion ophalen?

Natuurlijk heb je wél de afbeelding van jouw lampion met daarop de naam van je dierbare. En krijg je na afloop een persoonlijke bedankvideo met het verlichtingsmoment van jouw lampion. Maar hoe graag we het ook willen, we kunnen niet alle duizenden donateurs een eigen lampion geven. Want het opsturen is te duur. Ook is het verlichtingsmoment dit jaar volledig coronaproof en digitaal.

Waar staat mijn lampion?

Na het doneren zie je jouw lampion tussen alle andere lampionnen staan op het online veld met lampionnen. En kun je door het veld swipen en klikken. In de bevestigingsmail of -sms staat een link naar de afbeelding van jouw lampion die je kan delen.

Ik heb de naam op de lampion verkeerd getypt. Kunnen jullie dit aanpassen?

Dat kan. Mail jouw wijziging naar geeflicht@kwf.nl (KWF publieksservice). Vermeld ook je naam, adres, e-mailadres en datum van je donatie. Dan helpen we je verder!

Ik heb geen bevestiging ontvangen. Is het wel goed gegaan?

Misschien is de bevestigingsmail in je spambox of ongewenste mail terechtgekomen? Vind je onze mail daar niet? Dan sturen we de bevestiging opnieuw. Vraag dit bij ons aan via geeflicht@kwf.nl. Vermeld in de mail ook je naam, adres, het juiste e-mailadres en de datum van je donatie. Dan helpen we je verder!

Waarom is er een minimaal bedrag voor de lampion?

Het minimale donatiebedrag bij een lampion is 10 euro. Met deze gift draag je bij aan levensveranderend onderzoek en goede zorg voor mensen met kanker. Een klein deel van je donatie is voor de kosten van de lampionnenactie. Maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen voor alle mensen die nu met kanker leven.

Waar gaat het geld heen dat ik geef voor de lampion?

We zamelen geld in om te zorgen voor een betere toekomst. Er is namelijk nog zoveel om voor te leven. De opbrengst van de gedoneerde lampions gaat naar onderzoek, preventie, een betere kwaliteit van leven voor mensen met en na kanker en zorg rond de laatste levensfase. Van elke gedoneerde euro besteden we 82 cent aan die doelen. Wil je meer weten? Kijk op kwf.nl/onderzoek.

naar boven
 

Samen doneren

Hoe werkt het als ik met een groep een lampion wil doneren?

Met meerdere mensen een lampion doneren, doe je in 4 simpele stappen.

  1. Maak de lampion aan voor je dierbare en doe eerst zelf een donatie.
  2. Deel je lampion via WhatsApp, FB, Twitter en LinkedIn en nodig je collega’s, vrienden en familie uit om er ook aan bij te dragen.
  3. Laat hen zelf bepalen hoeveel zij bijdragen. Dit kan met een persoonlijk bericht of anoniem. 
  4. Zie de stand op jouw pagina stijgen. Alle donaties tellen we op bij jouw lampion.

Elke euro voor een beter leven met de ziekte helpt. Met elkaar maken jullie echt een verschil. Voor alle mensen die nu met kanker leven.

naar boven

Verlichting 19 december

Hoe worden de lampionnen dit jaar verlicht?

We verlichten dit jaar de lampionnen op een passende en hartverwarmende, coronaproof manier. We zetten drones in die symbool staan voor de duizenden gedoneerde lampionnen. Op die manier geeft heel Nederland licht voor iedereen die wordt geraakt door kanker. Deze spectaculaire verlichting wordt op 19 december om 17.00 uur uitgezonden op SBS6. 

Is de verlichting op 19 december coronaproof?

Ja, we houden ons aan de dan geldende coronamaatregelen. Wij vinden het heel belangrijk dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Met veel mensen op één plek samenkomen past daar helaas niet bij. We verlichten de lampionnen digitaal en zetten drones in die symbool staan voor de duizenden gedoneerde lampionnen. Op die manier geeft heel Nederland licht voor iedereen die wordt geraakt door kanker. De tv-registratie van het verlichtingsmoment kan altijd doorgaan. 

Om wat voor lampionnen gaat het?

Soms worden de lampionnen verward met wensballonnen die de lucht in gaan. Maar die zijn het níet. We verlichten de lampionnen digitaal.

Kan ik bij de verlichting van de lampionnen zijn?

KWF kiest er in de huidige coronatijd voor om geen enkel risico te nemen en het verlichtingsmoment volledig coronaproof te houden. Dit betekent dat je er helaas niet bij kunt zijn. Wel kun je altijd meekijken vanuit je woonkamer. Want SBS6 zendt deze bijzondere gebeurtenis uit op 19 december om 17.00 uur. Het wordt een hartverwarmend verlichtingsmoment. Samen geven we steun aan onze dierbaren. We zorgen voor een prachtige registratie die je vanuit huis goed kunt volgen.

Kan ik helpen met het plaatsen van de lampionnen? 

Nee, dit is niet mogelijk. We verlichten de lampionnen digitaal. KWF kiest er in de huidige coronatijd voor om geen enkel risico te nemen en het verlichtingsmoment volledig coronaproof te houden. 

Waar kan ik de verlichting van de lampionnen zien?

SBS6 zendt de verlichting uit op zondag 19 december van 17.00 tot 18.00 uur. Deze speciale uitzending kun je ook volgen via de stream op Facebook. Hiervoor moet je wel eerst onze Facebookpagina ‘liken’ (knop ‘Vind ik leuk’).
Na de uitzending staat de registratie meteen op Facebook en YouTube, zodat je het kunt terugkijken.

Waarom wordt Nederland geeft licht uitgezonden op SBS6?

SBS6 omarmt Nederland geeft licht al 3 jaar en daar zijn we erg blij mee. Ze helpen mee om zoveel mogelijk promotie te maken en bekendheid aan de actie te geven.

Welke bekende Nederlanders zijn betrokken bij de campagne?

Jeroen van der Boom, Samantha Steenwijk, Hans Klok, Mirella van Markus, Leontien van Moorsel en Anouk Smulders doneren een lampion voor een dierbare. De betrokken BN’ers trekken met een bus door het hele land om bijzondere verhalen op te halen. Anouk Smulders en Mirella van Markus presenteren de tv-uitzending op 19 december. Tijdens de uitzending treden Jeroen van der Boom, Hans Klok en Samantha Steenwijk op.

Naar boven

Doneren als bedrijf

Kan je ook als bedrijf, met je collega's, doneren?

Op 19 december geeft Nederland licht voor iedereen die wordt geraakt door kanker. Dit jaar kun je voor het eerst met je collega’s een lampion doneren namens je bedrijf. Zo dragen jullie gezamenlijk bij aan een betere toekomst voor iedereen die leeft met kanker. Elke euro helpt!

Hoe werkt doneren als bedrijf?

Een lampion doneren met je collega's doe je in 4 stappen:

  1. Vul de gegevens van jezelf en van je bedrijf in.
  2. Doe zelf de eerste donatie op de lampion.
  3. Deel de lampion en nodig je collega’s uit om bij te dragen via WhatsApp, LinkedIn, Twitter, e-mail, Teams.
  4. Optioneel: nodig HR uit voor meer mogelijkheden om als bedrijf deel te nemen.  

Wat zijn de voordelen om als bedrijf te doneren? Ik kan het toch ook als individu doen en delen met mijn collega's?

Als bedrijf kun je nu nog meer impact maken en bijdragen aan Nederland geeft licht. Daarnaast geniet je als bedrijf van belastingvoordelen bij een donatie aan KWF. Je neemt als bedrijf maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt op een bijzondere manier bij aan een betere toekomst voor iedereen die leeft met kanker. En, via social media trekt jullie lampion aandacht. Als jullie lampion meer dan 1000 euro ophaalt, dan noemt KWF jouw bedrijf in een socialmediabericht.

Naar boven

Ik heb alles gelezen, maar ik heb nog steeds een vraag. Waar kan ik die stellen?

We hoopten natuurlijk dat je vraag hier al was beantwoord. Maar stiekem vinden we het ook leuk om met je in contact te komen. Dus stuur gerust een mail naar geeflicht@kwf.nl. Dan helpen we je verder!