Lampionnen voor dierbaren

Nederland geeft licht - hart van drones

Voorgaande jaren

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Deze ingrijpende ziekte zet het leven van patiënten en hun naasten volledig op z’n kop. Daarom geeft Nederland in december licht voor iedereen die wordt geraakt door kanker. Sinds 2016 verlichten we elk jaar op een bijzondere en hartverwarmende manier de lampionnen. Elke lampion brandt voor een dierbare.

2021: Spectaculaire verlichting met drones

Op 19 december 2021 gaf Nederland op spectaculaire wijze licht! Drones werden ingezet als symbool voor alle gedoneerde lampionnen. Op die manier gaf heel Nederland licht voor iedereen die wordt geraakt door kanker. Op een passende, hartverwarmende en coronaproof manier. 
Nederland geeft licht werd uitgezonden door SBS6 en gepresenteerd door Anouk Smulders en Mirella van Markus.

2020: Een klein hart, een groot gebaar

Op 20 december 2020 werden meer dan 40.000 lampionnen op een hartverwarmende manier verlicht bij Madurodam. Juist in donkere dagen is er behoefte aan licht en steun, vooral voor kankerpatiënten en hun naasten. Daarom was ‘Nederland geeft licht’ in 2020 aangepast aan de coronamaatregelen. Deze bijzondere verlichting werd live uitgezonden door SBS6, gepresenteerd door Mirella van Markus en Leonie ter Braak.

2019: Een groot hart in het Olympisch Stadion

Op 29 december 2019 gaf Nederland licht voor dierbaren die zijn geraakt door kanker. Meer dan 23.000 lampionnen in de vorm van een hart werden verlicht in het iconische Olympisch Stadion. Dit bijzondere en hartverwarmende moment is live uitgezonden door SBS6, gepresenteerd door Winston Gerschtanowitz en Leonie ter Braak.

2018: Ruim 24.000 lampionnen bij Paleis Soestdijk

Ruim 24.000 lampionnen vormden op 28 december 2018 bij Paleis Soestdijk een hart van liefde, kracht en groot gemis. Honderden donateurs kwamen kijken in de tuin van het paleis naar het verlichtingsmoment van het hart. Dit werd gepresenteerd door Mirella van Markus en Dennis Wilt: 

2017: Hart van lampionnen op Middelpunt van Nederland

Op het Middelpunt van Nederland bij Lunteren is het normaal aardedonker. Maar op 29 december 2017 werd het verlicht met ruim 11.000 lampionnen in de vorm van een hart. Elke lampion was voorzien van een handgeschreven naam. Mensen uit het hele land doneerden een lampion, onder wie John Williams, Albert Verlinde, Lodewijk Asscher en Edsilia Rombley. Bekijk de terugblik:

2016: Afsluitdijk verlicht door duizenden lampionnen

Op 30 december 2016 verlichtten we eenmalig de Afsluitdijk van begin tot eind. Over de hele 32 kilometer stonden ruim 6.000 lampionnen langs de weg. Dat zag er zo uit: