Voortgang onderzoek naar longkanker

KWF.nl > Doneren > Doneer als bedrijf > Zakenvrienden > Voortgang onderzoek naar longkanker
Als onderzoekers kankercellen beter begrijpen, kunnen ze de ziekte beter bestrijden

Geven voor onderzoek naar longkanker

Jaarlijks krijgen ruim 12.000 Nederlanders de diagnose longkanker. De overlevingskans is laag, slechts 16% van de patiënten leeft nog na 5 jaar. Als de tumor wordt ontdekt is het vaak al te laat en kunnen patiënten enkel nog palliatief worden behandeld. KWF financiert daarom onderzoeken naar de behandeling van longkanker. KWF is daarom zeer dankbaar dat haar Zakenvrienden bijdragen aan het onderzoek naar deze kankersoort.

Immunotherapie als nieuwe doorbraak?

Immunotherapie blijkt veelbelovend voor longtumoren. Het immuunsysteem van het lichaam probeert normaal gesproken alle virussen en bacteriën die lichaamsvreemd zijn uit te schakelen. Immunotherapie helpt het eigen afweersysteem van het lichaam om ook kanker af te weren. Wetenschappers in het Antoni van Leeuwenhoek ontdekten dat cellen van longkanker en mesothelioom (asbestkanker) extra zijn verminkt, en dus extra lichaamsvreemd zijn.

Voorkomen dat kinderen gaan roken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet KWF ook in op grote publiekscampagnes over de gevaren van roken. Samen met onder andere het Longfonds en de Hartstichting sloot KWF zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Met de gezamenlijke campagne ‘De Rookvrije Generatie’ willen we voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gaan roken.

Immunotherapie bij longkanker

Een internationale groep onderzoekers, waaronder prof. dr. Ton Schumacher en dr. Pia Kvistborg van het Antoni van Leeuwenhoek, onderzoekt het herkennen van vreemde cellen door ons immuunsysteem. Schumacher: “Des te meer DNA-mutaties er zijn, des te meer aangrijpingspunten het immuunsysteem heeft om iets te doen. Je zou als het gaat om immuuntherapie dus kunnen zeggen: hoe vreemder de tumor, hoe beter.”

Lees meer over dit onderzoek (op de site van MedicalFacts)

Vaccin tegen asbestkanker

Joachim Aerts (Erasmus MC) ontwikkelde met financiering van de Zakenvrienden een vaccin tegen asbestkanker. In de eerste patiëntenstudie deed het vaccin bij een aantal patiënten de tumor flink slinken. Met een forse Europese subsidie startte Aerts een grote patiëntenstudie naar de werkzaamheid van het vaccin, om de behandeling definitief naar de kliniek te brengen.

Lees meer over dit onderzoek (op de site van het Erasmus MC)

 

Select the Component and add.
Close

Longkanker opsporen in bloed

​Onderzoekers van het VUmc werken aan een test om kanker vroegtijdig op te kunnen sporen in een druppel bloed. Deze techniek zou voor longkanker een 'gamechanger' kunnen betekenen, omdat de ziekte nu vaak pas aan het licht komt als genezing niet meer mogelijk is.
Lees hier meer over dit onderzoek

Contact

Wil je meer weten over het Zakenvriendschap? Neem gerust contact op met Willemijn van den Berg.

Tel. 020 - 570 05 82 

E-mail: bedrijven@kwf.nl