Voortgang onderzoek naar huidkanker

KWF.nl > Doneren > Doneer als bedrijf > Zakenvrienden > Voortgang onderzoek naar huidkanker
KWF wil huidkanker vaker voorkomen en beter behandelen

 

Geven voor onderzoek naar huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor. In 2000 kregen 5.900 mensen deze diagnose, in 2016 waren dat er 15.863. Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker, met 6.787 diagnoses in 2016. Jaarlijks overlijden 800 mensen aan de gevolgen van huidkanker. KWF is daarom zeer dankbaar dat haar Zakenvrienden bijdragen aan het onderzoek naar deze kankersoort.

Immunotherapie: afweersysteem gaat zelf strijd aan

In 2017 lopen er 30 KWF-onderzoeksprojecten naar huidkanker. De meeste gaan over immunotherapie. Met deze nieuwe behandelmethode gaat het afweersysteem van patiënten zelf de strijd aan met kankercellen. Het Radboudumc werkte aan een vaccin dat het afweersysteem stimuleert om de tumor aan te vallen. Dit vaccin is voorwaardelijk opgenomen in het basispakket van zorgverzekeringen, waardoor verdere patiëntenstudie mogelijk is.

Huidkanker voorkomen

Zelf kun je veel doen om de kans op huidkanker te verkleinen. Naast wetenschappelijk onderzoek, zet KWF daarom ook in op grote publiekscampagnes. Hiermee adviseren we iedereen over verstandig zonnen. Zoals in onze campagne Smeren, kleren, weren.

Vaccin tegen melanomen

Professor John Haanen (Antoni van Leeuwenhoek) ontwikkelt met steun van KWF immunotherapie verder door. “Want het werkt nog niet bij iedereen.” Hij traint T-cellen van de patiënt in het laboratorium tegen kankercellen, en geeft ze via een infuus weer terug aan de patiënt.

Lees meer over dit onderzoek

Erfelijkheid

Uit onderzoek blijkt dat huidkanker bij sommige families vaker voorkomt. Daarom onderzoekt Thomas Potjer (LUMC) genen die samenhangen met een verhoogd risico op huidkanker. Het onderzoek levert belangrijke informatie op voor screening en genetische counseling.

Lees meer over dit onderzoek

 
 

Select the Component and add.
Close

De tumor beter begrijpen

Om goede vaccins te maken, proberen onderzoekers tumoren beter te begrijpen. Prof. dr. Gosse Adema de invloed van suikermoleculen. Zakenvrienden dragen bij aan dit onderzoek.
Meer over dit onderzoek

Contact

Wil je meer weten over het Zakenvriendschap? Neem gerust contact op met Willemijn van den Berg.

Tel. 020 - 570 05 82

E-mail: bedrijven@kwf.nl