Voortgang onderzoek naar huidkanker

KWF.nl > Doneren > Doneer als bedrijf > Zakenvrienden > Voortgang onderzoek naar huidkanker
KWF wil huidkanker vaker voorkomen en beter behandelen

Geven voor onderzoek naar huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor. In 2000 kregen 5.900 mensen deze diagnose, in 2017 waren dat er al 16.182 (de relatief goedaardige basaalcelcarcinomen niet meegerekend). Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker, met 6.743 diagnoses in 2017. Jaarlijks overlijden zo'n 800 mensen aan de gevolgen van huidkanker. KWF is daarom zeer dankbaar dat haar Zakenvrienden bijdragen aan het onderzoek naar deze kankersoort.

Immunotherapie: afweersysteem gaat zelf de strijd aan

KWF financiert ruim 40 onderzoeken naar huidkanker, met name melanoom. De meeste onderzoeken gaan over immunotherapie. Met deze nieuwe behandelmethode gaat het afweersysteem van patiënten zelf de strijd aan met kankercellen. Vanwege de spectaculaire resultaten (zelfs genezing is mogelijk), is immunotherapie een ware doorbraak, maar de behandeling werkt helaas niet bij iedereen. Meer patiënten laten profiteren van immunotherapie is momenteel de grootste uitdaging binnen het huidkankeronderzoek.  

Immunotherapie op maat

Dr. Pia Kvistborg onderzoekt in het Antoni van Leeuwenhoek welke patiënten (het meest) gebaat zijn bij behandeling met checkpoint inhibitors. Deze medicijnen zorgen ervoor dat kankercellen het afweersysteem niet kunnen blokkeren: "We gaan kijken hoe het afweersysteem er voor, tijdens en na de therapie uitziet en welke genen en eiwitten daarbij een rol spelen. Hopelijk geeft dat inzicht bij welke patiënten het afweersysteem op de juiste manier geactiveerd wordt."

Lees meer over haar onderzoek 

Dendritische celvaccinatie

In het Radboudumc is met meerdere bijdrages van KWF een vaccin ontwikkeld dat het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het vaccin is inmiddels voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

Lees meer over (het resultaat van) dit onderzoek

TIL-therapie

Professor John Haanen (Antoni van Leeuwenhoek) ontwikkelt met steun van KWF immunotherapie verder door. “Want het werkt nog niet bij iedereen.” In het laboratorium traint hij afweercellen van de patiënt  - de zogeheten 'tumor-infiltrerende T-cellen (TIL) - om kankercellen aan te vallen. Daarna geeft hij ze via een infuus in enorme hoeveelheden weer terug aan de patiënt.

Lees meer over dit onderzoek 

 

Huidkanker voorkomen

Zelf kun je veel doen om de kans op huidkanker te verkleinen. Naast wetenschappelijk onderzoek, zet KWF daarom ook in op grote publiekscampagnes. Hiermee adviseren we iedereen over verstandig zonnen. Zoals in onze campagne Smeren, kleren, weren.

 

Erfelijkheid

Uit onderzoek blijkt dat huidkanker bij sommige families vaker voorkomt. Daarom onderzoekt Thomas Potjer (LUMC) genen die samenhangen met een verhoogd risico op huidkanker. Het onderzoek levert belangrijke informatie op voor screening en genetische counseling.

Lees meer over dit onderzoek

Select the Component and add.
Close

De tumor beter begrijpen

Om goede vaccins te maken, proberen onderzoekers tumoren beter te begrijpen. Prof. dr. Gosse Adema de invloed van suikermoleculen. Zakenvrienden dragen bij aan dit onderzoek.
Meer over dit onderzoek

DNA-vaccins

Afweercellen zo activeren dat ze alleen kankercellen aanvallen? In het LUMC onderzoekt prof. Ossendorp of dat mogelijk is met DNA-vaccins.
Meer over dit onderzoek

Contact

Wil je meer weten over het Zakenvriendschap? Neem gerust contact op met Willemijn van den Berg.

Tel. 020 - 570 05 82

E-mail: bedrijven@kwf.nl