Voortgang onderzoek naar darmkanker

KWF.nl > Doneren > Doneer als bedrijf > Zakenvrienden > Voortgang onderzoek naar darmkanker
KWF wil darmkanker nauwkeuriger opsporen en beter behandelen

Geven voor onderzoek naar darmkanker

In 2016 werd bij 15.427 mensen darmkanker vastgesteld. Door de start van het bevolkingsonderzoek wordt deze diagnose de komende jaren waarschijnlijk nog vaker gesteld. Met steun van de KWF Zakenvrienden financieren we onderzoeken naar betere behandelingen, de rol van het afweersysteem bij darmkanker, nieuwe operatietechnieken, betere methoden om de ziekte vroeg op te sporen en onderzoek naar kwaliteit van leven, zoals bewegings- en voedingsprogramma’s om terugkeer van de tumor te voorkomen.

Mijlpaal: bevolkingsonderzoek ingevoerd

Sinds 2014 wordt het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker stapsgewijs ingevoerd. Mensen tussen 55 en 75 jaar krijgen een oproep om ontlasting op te sturen. In het laboratorium wordt bepaald of daarin sporen van bloed aanwezig zijn, wat kan duiden op darmkanker. Een belangrijke ontwikkeling, omdat tumoren hierdoor vaker op tijd worden ontdekt en de kans op een geslaagde behandeling toeneemt.

Darmkanker nauwkeuriger opsporen

Het opsporen van darmkanker via een bloedtest van de ontlasting is niet altijd even nauwkeurig. Daarom kende KWF 6 miljoen euro toe aan een internationaal onderzoeksteam dat onderzoekt of deze test beter en gevoeliger kan. Deze methode kijkt naar DNA en eiwitten in het bloed. Uit een wetenschappelijke publicatie in augustus 2017 blijkt dat de onderzoekers op de goede weg zijn: de methode kan betrouwbaar vaststellen of er sprake is van een tumor.

DNA-veranderingen detecteren

Prof. dr. Gerrit Meijer onderzoekt DNA-veranderingen in tumoren, en eiwitten in het weefsel eromheen, om de opsporingstest van darmkanker te verbeteren: “De truc is dat we kijken naar moleculen die heel specifiek afkomstig zijn van de tumor.” Hij verwacht dat zijn methode ook snel duidelijk krijgt of de tumor agressief is of mild, om de behandeling goed daarop af te stemmen.

Lees het interview met Prof. dr. Meijer

 

Behandeling op maat

Geen tumor is hetzelfde en dat geldt zeker ook voor darmkanker. Op genetisch niveau kunnen darmkankercellen ontzettend van elkaar verschillen. Daardoor bestaat er ook niet zoiets als een 'one size fits all'-behandeling. Diverse onderzoekers bestuderen met financiering van KWF hoe darmtumoren van elkaar verschillen en wat dit voor de behandeling betekent.

Zo onderzoekt dr. Wilma Mesker het evenwicht tussen kankercellen en omliggend 'steunweefsel'. Het klinkt misschien raar, maar uit haar onderzoek blijkt dat darmtumoren die verhoudingsgewijs minder kankercellen (en dus meer steunweefsel) bevatten, agressiever zijn. In haar huidige onderzoek wil ze pathologen internationaal scholen om op deze manier de agressiviteit van de tumor te bepalen.

Uit het onderzoek van prof. René Bernards blijkt dat een specifieke mutatie (die bij 1 op de 10 darmkankerpatiënten) aangepakt kan worden met een specifieke geneesmiddelcombinatie. Dit wordt momenteel in een internationale studie getest, maar de tussentijdse resultaten zijn dermate hoopgevend dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA de combinatiebehandeling een zogenoemde breakthrough therapy designation heeft gegeven. Dat wil zeggen dat ze haast zal maken met de registratie van de medicijncombi zodra de studie klaar is. Lees meer hierover in het nieuwsbericht van het Antoni van Leeuwenhoek. 

Select the Component and add.
Close

Endeldarmkanker opereren

​Zakenvrienden dragen bij aan het onderzoek van dr. Jaap Bonjer. Hij onderzoekt een nieuwe operatietechniek tegen endel-darmkanker.
Meer over dit onderzoek

Darmkanker te lijf

​Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders darmkanker. Daarvan is 5% erfelijk. Prof. dr. Hein te Riele onderzoekt hoe die variant kan worden voorkomen. Zakenvrienden dragen bij aan dit onderzoek
Lees het interview met Te Riele

Contact

Wil je meer weten over het Zakenvriendschap? Neem gerust contact op met Willemijn van den Berg.

Tel. 020 - 570 05 82 

E-mail: bedrijven@kwf.nl