Onderzoek naar longkanker

KWF.nl > Doneren > Doneer als bedrijf > Onderzoek naar longkanker

Ik onderzoek hoe de kenmerken van longkanker beter in beeld gebracht kunnen worden. Zo kan de therapie op de individuele patiënt worden afgestemd.

Wouter van Elmpt

Individuele behandeling van longkankerpatiënten op geleide van moleculaire beeldvorming

​Op celniveau kunnen longtumoren worden onderverdeeld in kleincellige longtumoren en niet-kleincellige longtumoren. De huidige behandeling van niet-kleincellige longtumoren in stadium II en III (stadia die zich kenmerken door uitzaaiingen in de lymfklieren) bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Lokale controle is echter niet optimaal waardoor uitzaaiingen het gevolg kunnen zijn.
 

Mijn doel

Dit fellowship richt zich op de biologische kenmerken van de primaire longtumor. Eigenschappen zoals zuurstofvoorziening, doorbloeding en bloedvatvorming bepalen in grote mate de tumoractiviteit. Tijdens dit fellowship wil ik onderzoeken hoe deze kenmerken met moleculaire beeldvormingstechnieken zorgvuldig in beeld gebracht kunnen worden. Hierdoor kan de therapie beter op de individuele patiënt worden afgestemd. Het uiteindelijke doel is optimalisatie van de dosis waarmee de afzonderlijke tumordelen bestraald kunnen worden.
 

Mijn methode

Met geavanceerde perfusie CT-scans is de doorbloeding van de tumor in beeld te brengen. Specifieke PET-scans (hypoxie PET) stellen ons in staat de zuurstofvoorziening van de tumor zichtbaar te maken. Tot slot kunnen met een combinatie van PET en CT (de zogenaamde HD 4D FDG PET-CT) nauwkeurige, bewegende beelden van de tumor worden gemaakt. Het is hierbij mogelijk te corrigeren voor lichaamsbewegingen zoals de ademhaling. Door verbetering van de beeldresolutie en het combineren van de verschillende soorten beeldvorming hopen we de stralingsgevoeligheid van de tumor nog beter te kunnen bepalen. Vervolgens kunnen we dan een behandelplan maken dat optimaal geschikt is voor de patiënt.
 
Dankzij dit fellowship hoop ik meer inzicht te krijgen in bovenstaande technieken. Ik zal deze ervaring opdoen bij enkele gerenommeerde medische centra in Europa en de Verenigde Staten, koplopers op het gebied van CT- en PET-scantechnologie.

Select the Component and add.
Close

Steun dit onderzoek

Als bedrijf kun je het onderzoek van Wouter steunen vanaf 200 euro per maand.