Leen staat op tegen kanker

KWF.nl > Doneren > Leen staat op tegen kanker
Leen en Mariëtte

 

"Na haar dood voelde ik me gehalveerd"

​Leen en Mariëtte waren sinds 1988 samen. Zij was toen 16, hij 19 jaar. In 2002 trouwden ze, waarna ze twee kinderen kregen. Samen fietsten ze de Alpe d’HuZes in 2012. Slechts een jaar later overleed Mariëtte - toen 41 jaar - aan de gevolgen van darmkanker. In juni 2018, vijf jaar na haar dood, gingen Leen en zijn kinderen weer de Alpe op als eerbetoon aan Mariëtte.

Veel moe

"In 2010 was Mariëtte veel moe", vertelt Leen. "Het kwam vanuit het niets, maar we dachten niet aan iets ergs. Een werkende vrouw, een studie en twee jonge kinderen, daar word je wel moe van. Uiteindelijk toch naar de huisarts. Daar bleek dat haar ijzergehalte laag was. Ze moest verder worden onderzocht, maar er was een wachtlijst. In de wachttijd deden we mee aan de Amstel Gold Race, al voelde ze zich slecht. Je denkt niet gelijk aan tumoren, maar aan een ontsteking ofzo. Toen ze eenmaal de scans en een darmonderzoek achter de rug had, moesten we ons de volgende dag al melden voor de uitslag. We gingen dat gesprek natuurlijk ongerust in. Maar dat het zo erg was, hadden we niet verwacht. Mariëtte had darmkanker met uitzaaiingen."

Vertellen aan de kinderen

"Tijdens dat gesprek werd eigenlijk gezegd: misschien moet je de laatste maanden van je leven gaan genieten. Toen ging bij mij het licht uit. Ik ben even onderuit gegaan. Maar Mariëtte vond snel weer kracht. Zij had zoiets van: dat gaat dus niet gebeuren. We hebben ook niet tegen de kinderen verteld dat hun moeder doodging. Ze waren zo jong. We maakten een verhaal dat er knopen in haar buik zaten en dat daar iets mee moest gebeuren. Mariëtte was er bovendien van overtuigd dat ze nog lang zou leven."

Opgeven is geen optie

Leen en Mariëtte legden zich niet neer bij het doodsvonnis. "Op eigen initiatief gingen we naar het UMC in Utrecht. We waren in paniek. Een behandelplan volgde. Mariëtte kreeg chemo en werd geopereerd. Ze lag zes weken in het ziekenhuis. Dat had een enorme impact. Ik ben toen vier weken bijna fulltime bij haar geweest. Na de operatie was er nog één klein plekje over. Dat werd ook nog behandeld. Maar in de herfst van 2011 werd duidelijk dat het niet weg ging en dat Mariëtte het niet ging redden. We hebben in juni 2012 nog wel samen, met ons fietsteam, de Alpe d’HuZes gefietst."

Op een schooldag

"In 2013 wilden we weer die Alp op. Mariëtte kon niet meer omhoog fietsen, dus ze zou meegaan als support. Eind april stopte haar lever er plotseling mee. Dan weet je dat je aan het begin van het einde zit. Uiteindelijk is ze overleden op een schooldag. De kinderen waren net weer naar school. Dat was op 31 mei. Een deel van het fietsteam was al in Frankrijk voor de Alpe. De rest wilde niet gaan. Maar ik zei dat ze wel moesten gaan. Mariëtte was namelijk positief tot het laatst en maakte af waar ze aan begon."

De grote aanwezige afwezige

"Na haar dood voelde ik me gehalveerd. We deden altijd alles met z’n tweeën en toen stond ik er opeens alleen voor. De kinderen konden het makkelijker ‘accepteren’ dan ik. Nu is het omgekeerd. Ze hebben een leeftijd dat ze zich meer beseffen. Mariëtte is de grote afwezige in ons leven, maar ook de grote aanwezige. Dit jaar gaan we met z’n drietjes de Alpe op. De kinderen zijn supertrots op hun moeder en willen haar graag nog een keer laten stralen."

Leen en vele anderen waren op 29 mei te zien tijdens de tv-show 'Nederland staat op tegen kanker'. Caroline Tensen presenteerde dit bijzondere tv-programma waarmee 17.023 nieuwe donateurs zijn geworven voor KWF.  Help je ook mee?

Select the Component and add.
Close

Help je mee?

​​1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Samen werken we aan een wereld waarin kanker niet meer dodelijk is. Nederland staat op tegen kanker. Help je ook mee?
Ja, ik sta ook op

Darmkanker

​Mariëtte overleed aan de gevolgen van darmkanker. Wil je meer weten over deze kankersoort?
Informatie en cijfers