Iris staat op tegen kanker

KWF.nl > Doneren > Iris staat op tegen kanker
Iris, haar zussen en moeder Roos

 

"Was het maar voor iedereen een ver-van-mijn-bed-show"

​Roos kreeg in 2017 de diagnose alvleesklierkanker en heeft niet lang meer te leven. Haar dochters Iris (30) en Jet (32) liepen de sponsorrun van KWF Kankerbestrijding op 29 mei 2018 tijdens de tv-show 'Nederland staat op tegen kanker'. Bij de finish was moeder Roos erbij om haar dochters te omhelzen. Iris vertelt het hele verhaal.

Steeds slechter nieuws 

"Begin 2017 kreeg mijn moeder heftige buikpijn. De huisarts had gelukkig snel in de gaten dat er iets niet klopte. Het ging van slecht nieuws naar steeds slechter nieuws. In het begin hoop je nog dat het een blindedarmontsteking is. Maar als afspraken bij doktoren steeds naar voren schuiven, weet je dat het fout is. Nadat er scans waren gemaakt en vocht was afgenomen, was de diagnose duidelijk: alvleesklierkanker. Dit was in april."

 Zes tot negen maanden

"De gemiddelde levensduur bij deze vorm van kanker is zo’n zes tot negen maanden. Dat is confronterend. We zitten nu op dertien maanden en hebben dus al extra tijd gewonnen. Mijn moeder heeft twaalf chemokuren achter de rug, zowel thuis als in het ziekenhuis. Na afloop van de kuur waren de tumoren niet meer meetbaar en de uitzaaiingen teruggedrongen. Geweldig nieuws natuurlijk. Maar in februari 2018 was de kanker toch weer terug."

Een andere wereld

"In het voorjaar van 2018 waren we met mijn ouders, twee zussen en de vriend van mijn oudste zus een week naar de Algarve in Portugal. Een oom en tante zijn ook ingevlogen. Dat was mooi. We merkten wel dat mijn moeder af en toe moe was. Maar ze was ook vrolijk en is met alles meegegaan. Toen we ons beseften dat we nog maar korte tijd met elkaar hebben, kom je in een andere wereld. Je wil alles snel doen, zoveel mogelijk contact met elkaar hebben. Mijn zussen, mijn moeder en ik zijn ook voor de gein bruidsjurken gaan passen in Friesland. Dat zijn mooie, leuke dingen."

Je merkt dat iedereen anders meeleeft 

"Je staat zo machteloos. Het enige wat je kunt doen, is doen wat zij wil. En natuurlijk zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek. Mijn streefbedrag voor de sponsorrun was € 100,- en ik zit nu op € 3.195,-. Mijn zus Jet heeft € 1.335,- bij elkaar. Zij postte het verhaal van mijn moeder op Facebook en kreeg veel reacties. Zelf heb ik een app rondgestuurd naar iedereen die ik ken. Dan merk je echt dat veel mensen met je meeleven. Ook doordat ze geld overmaken. Mijn moeder volgt dat allemaal op de actiepagina. Dan belt ze en zegt dat we er weer sponsorgeld bij hebben. Iedereen vindt het fijn om een steentje bij te dragen."

Sponsorrun

"Ik ben een hardloper en ren elke week. Jet en ik  begonnen een paar jaar geleden met trainen, maar zij haakte al snel af. Jet is zo iemand die op karakter rent. We hebben samen de Dam tot Dam loop gelopen en de Cityrun in Alkmaar. Ik vind het mooi dat KWF de sponsorrun organiseert en dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten tegen kanker. Ik zou graag willen dat kanker voor iedereen een ver van hun bed show is. Maar voor al die mensen die wel een dierbare met kanker hebben – en dat zijn er veel - is zo’n sponsorrun heel waardevol."

Iris, Jet en vele anderen waren op 29 mei 2018 te zien tijdens de live tv-show 'Nederland staat op tegen kanker'. Caroline Tensen presenteerde dit bijzondere tv-programma waarmee 17.023 nieuwe donateurs zijn geworven voor KWF.  Help je ook mee?

Select the Component and add.
Close

Help je mee?

​​​1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Samen werken we aan een wereld waarin kanker niet meer dodelijk is. Nederland staat op tegen kanker. Help je ook mee?
Ja, ik doneer

Alvleesklierkanker

​Moeder Roos heeft alvleesklierkanker. Wil je meer weten over deze kankersoort?
Informatie en cijfers