Australische pakjes

Sigarettenpakjes zijn belangrijke middelen voor de tabaksindustrie om reclame mee te maken. Daarom is de industrie tegen het invoeren van Australische pakjes. Hier zijn alle mooie afbeeldingen en logo’s van verwijderd. Jongeren geven aan zulke pakjes ‘echt niet te kopen’ en vinden ze er ‘griezelig’ uitzien. Dat is precies de bedoeling. Daardoor zullen ze minder snel beginnen met roken.

Roken en kanker

KWF.nl > Preventie > Roken en kanker
Select the Component and add.
Close

Gevolgen van roken

Roken zorgt voor de meeste ziekte en sterfte op jonge leeftijd. Je kans op longkanker en andere soorten kanker is groter als je rookt. Ook heb je meer kans op bijvoorbeeld longziekten, hart- en vaatziekten en diabetes.
Meer over de gevolgen van roken

10 euro voor een pakje

KWF wil dat een pakje sigaretten 10 euro gaat kosten. Dit blijkt een effectieve maatregel om roken tegen te gaan, vooral onder jongeren. Het helpt ook om te stijgen in de Europese tabaksranglijst.
Meer over de ranglijst
Select the Component and add.
Close

Facts over roken

  • ​ongeveer 30% van alle kanker is gerelateerd aan roken
  • ruim 85% van de longkanker komt door roken
Waarom rookvrij

Longkanker

Longkanker is de vierde meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks sterven meer dan 10.000 mensen aan deze ziekte.
Meer over longkanker
Select the Component and add.
Close

'Ik vind het vreselijk voor mijn dochter'

​Veel longkankerpatiënten beseffen tijdens hun ziekte pas wat roken met ze heeft gedaan. Judith (62): 'Ik ben een schijntje van wie ik was. En allemaal door dat stomme roken.'

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker maakten samen met Frans Bromet 9 portretten van longkankerpatiënten. Ze vertellen over hun ziekte en hun rookverslaving. En hoe dit hun leven heeft beinvloed. Judith: 'Ik vind het vooral erg voor mijn dochter. Zij moet straks haar moeder missen.' 

Select the Component and add.
Close